24. huhtikuuta 2012

Nirsoiluprojekti osa 6: Peltopyytä padassa



Nirsoiluprojektini jatkuu, hitaasti mutta kuitenkin. Ostin jo pari kuukautta sitten pakastimeen Wotkinsin Helsingin Tukkutorin myymälästä pari peltopyytä ja olin hiljakseen etsiskellyt hyvää reseptiä. Padassa paistettu peltopyy -resepti löytyi Yummlysta.

Nyt kun kokkaus on ohi, tajuan että tein emämokan pääraaka-aineessa: ohjeessa lukee peltopyiden kohdalla trussed and larded eli sidottu ja ympäröity esimerkiksi pekonilla. Tai larding tarkoittaa siis oikeammin tätä, jota en nyt olisi osannut edes tehdäkään.

Ihmettelinkin, miksi lihasta tuli niin kuivakkaa. Pyystä löytyi toki myös meheviä kohtia, mutta omaan makuuni eivät nekään oikein olleet. Hävettää tunnustaa, mutta melkein koko lintu jäi minulta syömättä. Riistan maku ei muutoinkaan ole suurimpia suosikkejani tässä maailmassa. Noh, tulipa siis kokeiltua, ja näiden minulle ennestään vieraiden ruoka-aineiden kokeiluiden ideahan on totuttaa minua irti liian rajoittuneesta maustani. Varmasti tilaan peltopyytä ravintolassa jos tilaisuus eteen tulee, pakastettu ja väärin valmistettu pyy ei nyt ollut paras kokeilu.



Viini toisaalta oli hyvää, kelpo "kympin viini" (nappasin tämän mukaan Viking Linen Tax Freestä, hinta oli muistaakseni jotain sitä luokkaa). Lueskelin ennen nauttimista arvioita netistä, ja siksi annoin viinin hengittää kolmisen tuntia ennen ruokailua ja viilensin sen hyvin, sillä esimerkiksi Viinihullun päiväkirja haukkui tuon viinin lyttyyn. Mutta kun nautimme jälkiruokaa kuusi tuntia pullon avaamisen jälkeen, oli mielestäni viini tuolloin paljon parempaa ja pehmeämpää. Mutta siis kiitos internetille, että tajusin avata tuon pullon niinkin ajoissa :D

ps. Tämän ruoan kastike taas oli aivan huippuhyvää, joten kokeile ihmeessä reseptiä. Yksi peltopyy maksoi Wotkinsilla 7,70 €.


p.p.s Reseptissä vaadittava, voista ja jauhoista tehtävä ranskalainen beurre manie on todella helppoa valmista, älä anna hienon nimen pelottaa. Se siis käytännössä näyttää tältä.



Peltopyytä padassa
2:lle
  • 2 peltopyytä, ks. yllä
  • 1/2 oksaa timjamia
  • ½ laakerinlehti
  • 2 persiljanvartta
  • 0,3 dl voita voita
  • 1 keltasipuli pilkottuna
  • 1 porkkana
  • 3 palaa pekonia
  • Sieniä
  • ¼ tl mustapippuria
  • ¼ tl suolaa
  • 4,8 dl lihalientä
  • 1,2 dl punaviiniä
  • 1 tl pilkottua persiljaa
  • Beurre Manie:
  • ½ tl voita
  • ½ tl vehnäjauhoja

  1. Kuumenna voita pannulla. Kun vaahto laskeutuu, lisää sipulit ja porkkanat. paista 5-7 minuuttia kunnes sipulit ovat kuulottuneet.
  2. Siirrä kasvikset pataan ja paista samalla pannulla sienet ja pekoni. Lisää ne myös pataan.
  3. Paista huoneenlämpöisiä peltopyitä pannulla 6-8 minuuttia kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.
  4. Siirrä peltopyyt pataan ja mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.
  5. Kaada punaviini ja lihaliemi pataan, nosta se liedelle ja anna kiehahtaa.
  6. Käännä lämpö alas ja anna hautua tunnin verran välillä sekoitellen.
  7. Kun linnut ovat valmiit, nosta ne pois padasta ja pidä lämpiminä.
  8. Siivilöi liemi ja pidä kasvikset lämpiminä. Heitä laakerinlehti, timjami ja persilja pois.
  9. Siirrä liemi takaisin pataan, anna kiehua 5-7 minuuttia kunnes nesteestä on haihtunut kolmannes. Käännä lämpö pienelle ja sekoita joukkoon Beurre Manie.
  10. Sekoita jatkuvasti 2-3 minuutin ajan kunnes kastike on paksuuntunut.
  11. Lisää kasvikset ja pyyt mukaan pataan ja anna kiehua pari minuuttia kunnes kaikki ovat varmasti jälleen kuumia.

2 kommenttia:

  1. Onpa kiva tietää, että peltopyytäkin vielä saa, varmaankin ulkolaisia ovat. Mitenkähän nuo kuljettaisi kotiin...
    Riistalinnut yleensäkin ovat kuivakoita ja siinä mielessä haasteellisia laitettavia. Ei kannata yhdestä kerrasta lannistua! Pyyn maku on kyllä miedoimmasta päästä.

    VastaaPoista
  2. Kiitti, täytyy olla lannistumatta :D Olin vähän haaveillut jostakin sorsa/riekko/muu lintu-tyyppisestä jouluruoasta ensi jouluksi, joten täytyy tosiaan jatkaa harjoituksia näiden harvinaisempien lintujen kanssa.

    Wotkinsilta löytyy pakasteena, ainakin tuota Tukkutorilta, mitä hassuimpia eri lihoja. Täytyisi ehkä rohjeta kysyä suoraan sieltä sitten reseptiä, tietänevät parhaiten mihin tuollainen pakastettu liha sitten sopii.

    VastaaPoista

Voisit pitää myös näistä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...