30. maaliskuuta 2012

Italialaista pestoa itse tehtynä

En ole koskaan ollut suurenmoinen pestonrakastaja, sillä olen ostanut sitä vain valmiina purkissa. Kun keittiössä oli jäänyt yli iso nippu basillikaa ja jääkaapissa oli pussi pinjansiemeniä, päätin kokeilla tehdä pestoa itse ja I'm in love. 


Tämä olikin ihanaa, eikä maistunut lainkaan kirpeältä tai metalliselta, kuin purkista tullut pesto. Mössö maistui sellaisenaankin patongin päällä, mutta kun täytin patongin vielä parmankinkulla, mozzarella ja tomaatilla, oli ihana minilounas valmis. 


Valkosipulit todellakin kannattaa laittaa massaan puristimen kautta, sillä ne eivät tahdo tehosekoittimessa oikein mussaantua massan joukkoon. Ohjeesta poikkesin sen verran, että minulla ei ollut pecorinoa, vaan ainoastaan parmesan-juustoa käytössäni. 
Ohje on peräisin Helsingin Sanomista. Tästä määrästä tuli juuri tuolainen vanhaan Dijon-purkkiin sopiva annos valmista pestoa. 


Italialainen pesto
  • Nippu basilikaa (noin 30-40 lehteä)
  • Kourallinen pinjansiemeniä
  • 2-3 rkl pecorinoa
  • 2-3 rkl parmesaania
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 1 1/2 dl oliiviöljyä
  • ripaus karkeaa suolaa
1. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, jolloin niiden maku irtoaa. Älä päästä mustumaan.
2. Pane pinjansiemenet basilikan lehtien kanssa marmorihuhmareeseen ja survo puunuijalla. Peston nimi juontaa juurensa jauhamista tarkoittavasta verbistä. Lisää suola ja puristettu valkosipuli.
3. Kaada seos tehosekoittimeen ja lisää juustoraaste vähitellen joukkoon. Jos pecorinoa ei ole saatavilla, käytä pelkkää parmesaania. Lisää seokseen oliiviöljyä loraus kerrallaan. Jatka, kunnes seos muuttuu sileähköksi tahnaksi. Jos teet pestokastikkeen käsin, sekoita oliiviöljy puulusikalla seokseen. Pane valmis pestokastike jääkaappiin ja anna sen maustua muutama tunti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voisit pitää myös näistä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...