15. huhtikuuta 2012

Lihapullia sämpylässä by Tomi Björk

Tomi Björkin viikonvaihteen Ilta-Sanomien ruokapalsta on mielestäni ollut tervetullut uutuus lehteen iänikuisten Maija Silvennoisien ja muiden tilalle. Vaikka en ole mikään suuren suuri eksoottisten makujen ystävä, on palsta nykyään paljon monipuolisempi, värikkäämpi ja kiinnostavampi kuin aikaisemmin. 


Itse innostuin kokeilemaan Farangin ja Gaijinin ja toukokuussa avattavan Boulevard Socialin ravintoloitsijan ohjeista lihapullia sämpylässä, eli espanjaksi abongidas.


Itse söimme näitä iltapalaksi, mutta sopisi täydellisesti myös brunssin eksottiseksi palaseksi kun jokainen voi täytellä sämpylänsä itse haluamillaan mausteilla. Itse menun ohjeessa Björk kehottaa nauttimaan näitä alkupalaksi. 


Koska halusin iltapalaa nopeasti pöytään, jätin väliin sämpylöiden teon ja turvauduin esipaistettuihin valmissämppäreihin, samoin punasipuli oli juuri tuona päivänä huushollista loppu, niin sämpylöiden sisään meni tavallista keltasipulia. Jos käyttää mittarina mieheni "tätä saa tehdä uudestaan" -kommenttia, niin pienistä huijauksista huolimatta lopputulos oli siis erittäin maistuvaa. 


Mies maistoi lihapullista heti kanelin, itse en niinkään sitä vaan suloisen makeuden ja suolaisuuden liiton. Enpä ole aikaisemmin tosiaan hunajaa keksinyt lihapullataikinaan laittakaan!


Tästä määrästä riitti pullia kahdelle suursyömärille iltaruoaksi, ohje sopii siis alkupalaksi 4:lle hengelle tai pääruoaksi 2:lle hengelle. 


Abongidas eli maustettuja lihapullia
  • 200 g sika-nautajauhelihaa
  • 1 keltuainen
  • 1 tl kanelia
  • 1 rkl korppujauhoja
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl suolaa
  • Mustapippuria myllystä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl rosmariinia
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tl chilikastiketta
  1. Sekoita ainekset tasaiseksi ja pyöritä siitä lihapullia. 
  2. Kypsennä pullia uunissa 155 asteessa 15 minuuttia.
  3. Täytä sämpylät ensin valkosipulimajoneesilla, laita lihapullat sisään ja koristele punasipulilla ja basillikalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voisit pitää myös näistä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...