30. toukokuuta 2012

Kaikille kuninkaallisintoilijoille: Heston Blumenthalin mansikkajälkkäri

Heston Blumenthalin mansikka-crumble. Kuva: Waitrose
Tänä viikonloppuna isossa-Britanniassa juhlitaan kuningatar Elisabetin 60-vuotista hallitsijataivalta eli Diamond Jubileeta. Sen lisäksi että Lontossa on juhlaparaateja (suora lähetys ainakin CNN:ltä tulee) ja 10 000 ihmisen jättibileet Buckinghamin palatsissa, on paikallisia yhteisöjä kehoitettu järjestämään omia katujuhliaan merkkipäivän kunniaksi.

Virallisissa juhlissa tarjotaan mansikka-jälkkäriä, jonka resepti on itsensä huippukokki Heston Blumenthalin käsialaa.

Itse kuninkaallisintoilijana (oli nuorempana kuninkaallisiin erikoistunut toimittaja) aion osallistua juhliin niitä katsomalla, mutta tämä Waitrose-kaupalle tehty resepti taitaa jäädä kokeilematta noiden eksoottisten raaka-aineiden vuoksi. Mutta onpahan kirjattu ylös, jos joskus niitä tulee kaappiin hankittua.

Heston Blumenthalin mansikka-crumble8:lle

  • 50 g ruokokidesokeria
  • 65 g mantelijauhetta
  • 50 g vehnäjauhoja
  • Ripaus suolaa
  • 50 g voita
  • 400 g mansikoita (200g pilkottuina, 200 g puolikkaina)
  • 120 g hedelmäsokeria
  • 20 ml vodkaa (ei pakollinen)
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 tl ruusuvettä
  • 20 ml seljankukkavettä
  • 400 g luonnonjogurttia
  • 60 g marengin paloja
  • Pakastimessa kuivattuja mansikoita koristeeksi päälle
1. Laita uuni 160-asteeseen.
2. Tee crumble sekoittamalla sen kuivat aineet keskenään nopeasti tehosekoittimessa. Lisää voi ja sekoita muutaman sekunnin pulsseissa kunnes kaikki paakut ovat tasaantuneet. Laita sekoitus leivinpaperin päälle ja uunnin 20-30 minuutiksi kunnes kullanruskeaa. Anna jäähtyä.
3. Tee mansikka- ja ruusu-kompotti laittamalla puolet pansikoita, pieniksi pilkotut ja hedelmäsokeri kattilaan 15 minuutiksi. Lisää vodka ja sitruunamehu, nosta kattila liedelle ja keitä keskilämmöllä kuusi minuuttia kunnes seos on siirappimaista. Sijoita kattila jääveteen viilentymään. Kun seos on kylmää, sekoita joukkoon loput mansikat, ruusu- ja seljankukkavesi.
4. Sekoita kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon jogurtti. Lisää 2 teelusikallista mansikkakompottia ja sekoita marmorimaisen efektin aikaansaamiseksi.
5. Kokoa annos laittamalla lasiseen tarkoilukulhoon alimmaiseksi mansikkakompotti, päälle kerma-jogurttiseos ja murustele crumble näiden päälle. Viimeistele marengin paloilla ja pakastimessa kuivatuilla mansikoilla.

1 kommentti:

Voisit pitää myös näistä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...