27. elokuuta 2012

Kerrankin onnistui: Lammaslihapullat



Olin melkoisen fiilareissa kun sain kerrankin onnistumaan kauniin, tasaisen pyöreitä lihapullia aimo kasan. Fetissini pyöreisiin lihapulliin johtuu siitä, että kerran kokatessani 8-vuotiaalle pikkupojalle lihapullia, hän ilmoitti että ei suostu syömään niitä sillä ne eivät ole pyöreitä. Samaan tapaan kuin koulussa tai äidin tekeminä ilmeisesti sitten oli.

Olen tottunut paistamaan pullani aina uunissa: en luota jotenkin itseeni että saisin liedellä aikaiseksi sekä hajoamattomia että täydellisen paistuneita lihapullia. Salaisuus pyöreisiin pulliin oli nyt kuitenkin huolellinen esivalmistelu eli runsas vedenkäyttö pullia tehtäessä. En ymmärrä miksi en ole aikaisemmin tätä vanhaa kikkaa kunnolla kokeillut loppuun, sillä ruoanlaitto tällä tavalla on silkka nautinto.

Lisäksi lampaan jauheliha saa meidän perheessä nyt saapua useamminkin pöytään. Vaikka se on melkoisen hintavaa naudan jauhelihaan verrattuna (400 g pötkö Wotkinilta oli n. 7,5 euroa), voi siitä hyvällä omalla tunnolla nyt vaikka kerran kuukaudessa sapuskat vääntää.

Tarjoilin näitä iltapalaksi lammaslihapullia valkosipulimajoneesin  ja bataattiranskalaisten kera.

Ohjenuorana oli Aki Wahlmanin ohje Viinimaa.fi-nettisivustolta, mutta koska kermaviili unohtui kauppaan, valmistin pullat ilman sitä ja noita muita sivustolla mainittuja roippeita.

PS. Ehkä kermaviilin poisjättäminen olikin se salaisuus kiinteisiin ja kauniisiin lihapulliin? Tuon kosteilla käsillä pyörittelyn lisäksi. 

Lammaslihapullat

  • 400-500 g lampaan jauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • 3-4 valkosipulin kynttä
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 munaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl mustapippuria
  1. Sillppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita nämä kulhossa jauhelihan kanssa. Lisää sitten sekaan muutkin ainekset ja vaivaa taikinaa käsin, kunnes taikina alkaa tarttua hiukan kulhon reunoihin.
  2. Muovaa taikina tangoksi ja jaa yhtä suuriin paloihin. Kastele kätesi kylmään veteen ja pyöritä palat pulliksi leikkuulaudalle.
  3. Paista pullat paistinpannulla öljyssä käännellen kauniin ruskeiksi tai uunissa 200 astetta 10 minuuttia ja ota pinnalle kaunis väri pannussa.




2 kommenttia:

  1. Epäilemättä oli hyviä ja täydellisen näköisiä :) Mulla on myös nykyisin lampaanjauheliha se ykkösvaihtoehto kun alan lihapullahommiin. Ja niitä tulee maustettua herkästi Kreikan suuntaan, lisään usein esim. fetaa ja minttua. Äidillä ja mummulla saa sitten niitä oikeita perinteisiä pulleroita ja turhahan niiden kanssa on lähteä kilpailemaan kun häviö on taattu.

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Kiitos vinkistä. Kokeilen ohjetta huomenna. Vihje jauhelihan hankintaan: jotkut "etniset" kaupat myyvät mm. lampaan jauhelihaa. Espoossa Medina Entressen kupeessa myi tänään lampaan jauhelihaa 8.49 € kilo. Melkoisesti halvempaa kuin Wotkin. Ohjeeseesi tosin saatan lisätä minttua ja korianteria. Kyllä hyvä ruoka on hyvää!

    VastaaPoista

Voisit pitää myös näistä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...