Kun lettuhimo yllättää, ei auta kuin tehdä lettuja. Kun olin
pieni, lastenhoitajani hemmotteli minua joka perjantai letuilla. Ja jos oli
loma-aika, yleensä sain ylipuhuttua äitimme letunpaistoon perjantaisin. Aikuisena
lettuja tulee paisteltua vain muutamia kertoja vuodessa, aina se kuitenkin
palauttaa ihanat lapsuusmuistot mieleen.
Itse käytän tällaista hyvin perinteistä, vissyllä
varustettua reseptiä taikinan tekoon.
Lettutaikina oli muuten vuonna 2011 vuoden neljänneksi googlatuin resepti. Sitä, onko siihen yhdistetty myös synonyymit lätyt,
räiskäleet, plätyt, ohukaiset tai muut samaa tarkoittavat haut, en tiedä, mutta
näin voisi kuvitella.
Pitkä turvotusaika ja kuuma pannu ovat salaisuudet ihaniin
lettuihin. Reseptistä voi hyvin jättää sokerin pois jos tarjoilet ne
suolaisella täytteellä tai vältät ylimääräistä sokeria.
Letut
- 4 dl maitoa
- 2 dl vissyä
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 munaa
- 1 dl sulatettua voita + voita paistamiseen
- 2 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- Vispaa yhteen nesteet ja munat.
- Lisää joukkoon jauhot vähän kerrallaan.
- Anna turvota vähintään puolisen tuntia, jopa seuraavaan päivään asti jääkaapissa.
- Lisää taikinan joukkoon suola, sokeri ja voi.
- Ruskista voita pannulla ja katso tarkkaan kuplivasta voista että koko pannu on kuuma myös reunoilta.
- Älä haukkaa enempää kuin pystyt kääntämään, laita taikinaa pannulle omien kykyjesi mukaan äläkä koko pannun laajuudelta.
- Paista kunnes taikina on hyytynyt, käännä, ja paista vielä hetki toiselta puolelta.
- Säilytä paistetut letut lämpimällä lautasella kannen alla ennen tarjoilua.
- Tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön ja mansikkahillon kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti