5. tammikuuta 2012

Nigirit ja sushiriisi


Kirjoitin aikaisemmin nirsoiluhaasteestani vuodelle 2012. Tajusin juuri, että en ole ikinä maistanut noria eli sushin kanssa usein mukana tulevaa levää. Ehkäpä senkin aika olisi myös tämän vuoden aikana.

Japanilaisissa ravintoloissa olen toki paljon syönyt, mutta aina valinnut joko nigireitä tai tempuraa. Korealaisissa ravintoloissa levää tulee usein annoksen päälle paahdettuna ja se on kyllä ollut ihan hyvää.

Mutta suosikkejani nigireitä en ole napsinut aikoihin ja päätinkin tehdä näitä herkkuja uudenvuodenaatoksi, ensimmäistä kerta omin kätösin.

Homma alkoi tietenkin sushiriisin valmistamisella (vihjeitä valmistukseen löysin täältä ja täältä) joka olikin kinkkinen projekti riisien palaessa ensi kertaa pohjaan… Sekä sitten nigirien taittelun opettelulla. Siinä minua onneksi auttoi YouTube.

Alla resepti ja video jonka ohjeella sain aikaan ainakin kohtalaisia nigireitä, hyvältä ne joka tapauksessa maistuivat inkiväärin ja soijan kanssa nautittuina. 

Nigirit
 • Lohta, tonnikalaa, jättikatkarapuja tai muuta mieleistäsi merenelävää
 • Sushiriisiä
 • Wasabia
 • Japanilaista soijaa
 • (vettä)
 1. Leikkaa lohesta noin puolen sentin paksuisia, viitisen senttiä pitkiä paloja.
 2. Ota toiseen käteen lohi, johon sipaiset wasabitahnaa, ja toiseen (kostutettuun) käteen ruokalusikallisen verran riisiä. Paina riisi lohta vasten ja tee siitä ovaalin muotoinen kämmenessä. Käännä nigiri kädessä toisinpäin ja paina uudelleen symmetrisyyden aikaansaamiseksi.
 3. Perinteen mukaan nigireitä tulee aina valmistaa parillinen määrä. 
 4. Dippaa japanilaiseen soijaan.


Sushiriisi eli sumeshi
3-4 hengelle
 • 500 g eli n. 6 dl sushi- tai puuroriisiä
 • 5,5 dl vettä
 • 5 rkl riisietikkaa
 • 2 rkl sokeria
 • 4 tl suolaa

 1. Pese riisiä vedellä kunnes vesi muuttuu kirkkaaksi (jopa 3-4 kertaa). Laita riisi veden kanssa kattilaan ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Keitä sen jälkeen kuumimmalla lämpötilalla kannen alla. Kiehumisen alkaessa käännä lämpötila hiljaisemmalle.
 2. Kun veden korkeus on laskenut riisin pinnan alapuolelle, käännä levy 1 tai 2:lle. Anna riisin kypsyä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia, käännä sen jälkeen lämpö pois. Älä sekoita riisiä missään vaiheessa äläkä turhaan availe kantta.
 3. Tee etikkaseos: lisää sokeri ja suola etikkaan ja sekoita hyvin.
 4. Levitä valmis riisi laakealle alustalle tai isoon kulhoon ja anna jäähtyä kokonaan. Voit auttaa jäähtymistä esimerkiksi viuhkalla ja kääntelemällä riisiä. 
 5. Sekoita sushietikkaa riisiin vähitellen kunnes riisi on maustunut kauttaaltaan. Kun lisäät etikkaa riisiin, sekoita riisiä koko ajan.
 6. Jos et käytä riisiä heti, peitä se kostealla pyyhkeellä. Riisi säilyy yhden päivän huoneenlämmössä (etikkariisi kovettuu jääkaapissa). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voisit pitää myös näistä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...