7. tammikuuta 2012

Nirsoilu-projekti osa 1: Maa-artisokkakeitto ja sipsit


Joulukuussa julistamani vuoden 2012 nirsoilunkitkemisprojekti lähtee liikkeelle melko helposta, mutta minulle tuntemattomasta aineksesta, maa-artisokasta. Tehtyäni hieman tutkimusta blogimaailmassa, resepteiksi valikoituivat maa-artisokkarisotto sekä maa-artisokista tehty sosekeitto.

Maa-artisokkakeittoon sain lopullisen innoituksen Helsingin Sanomien reseptiarkistosta, Pieni Vispilänkauppa taas vaikutti minut risoton ja artisokka-sipsien (!) makuisuudesta. Tällä kertaa en risottoa ehtinyt tehdä, mutta varastin idean maa-artisokkasipseistä tuosta reseptistä.

Sipsit olivat aivan jumalaisia, keitto taas maistui mielestäni todella vahvasti juurekselle, hyvälle sellaiselle. Odotan myös innolla tuon risoton tekoa. Lopussa keitolle myös viinivinkki valkoviinistä joka oli hyvin hennon hapokkaana juuri oiva valinta tälle ruoalle.

P.S. Tiesitkö muuten että maa-artisokan nimi englanniksi on Jerusalem Artichoke ja että se on itse asiassa auringonkukka. Lue lisää.

Maa-artisokkasipsit 
  • 1 maa-artisokka per ruokailija
  • ½ dl öljyä friteeraukseen
  • merisuolaa

  1. Kuori ja höylää maa-artisokka ohuiksi siivuiksi kuorimaveitsellä tai raastimen sivulla.
  2. Kuumenna öljy 160-asteiseksi.
  3. Paahda siivut öljyssä ruskeiksi.
  4. Nosta sipsit talouspaperin päälle kuivumaan ja kovettumaan.
  5. Mausta merisuolalla.


Maa-artisokkakeitto
  • 600 g maa-artisokkia (noin 10 kpl)
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 300 g jauhoista perunaa (puikula, rosamunda)
  • 1–2 rkl rypsiöljyä tai voita
  • 7 dl kana- tai kasvislientä
  • 2 dl kuohu- tai ruokakermaa
  • suolaa ja valkopippuria
  • (ripaus muskottipähkinää)

  1. Kuori ja pilko maa-artisokat ja perunat, sipuli ja valkosipuli.
  2. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää maa-artisokat ja pyörittele hetki. Lisää liemi, perunat ja mausteet. Kypsennä, kunnes vihannekset ovat pehmenneet, eli noin 15 minuuttia.
  3. Lisää vielä kerma ja kiehauta. Soseuta keitto ja tarkista maku.
  4. Koristele maa-artisokkasipseillä.
Viiniksi valikoin Elisan loistavan Ruoasta viiniin -nettisivuston kautta itävaltalaista valkoviiniä, Steinschaden Grüner Veltliner Riede Stein vuodelta 2007, noin 10 euroa.
Sivustolla kuvaillaan grüner veltliner -rypäleistä tehtyä viiniä seuraavanlaisesti: Avoin ja intensiivinen tuoksu. Siinä on mineraalisuutta, persikan kiveä, mausteista yrttisyyttä ja hentoa kukkaisuutta. Lähes kuiva, keskitäyteläinen maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Siinä on lisäksi hunajaa, aprikoosia ja makeaa mausteisuutta.

Maa-artisokkakeiton lisäksi viini sopii sivuston mukaan myös punalihaiselle kalalle ja selkeämakuiselle vaalealle lihalle (esimerkiksi possu, vasikka, broileri ja kana. Lisäksi myös esimerkiksi kateenkorva.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voisit pitää myös näistä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...