15. joulukuuta 2011

iPhonen parhaat (ilmaiset) ruokasovellukset


Esittelen omia suosikkejani (ja inhokkejani) seuraavassa. En osaisi enää elää ilman iPhonea, joten sovelluksetkin ovat minulle hyvin tärkeitä.
Arvostelen tällä kertaa vain ilmaisia applikaatioita.
Kotikokki: Tyly ulkoasu
Kotikokin applikaatiota en ole paljoakaan käyttänyt, kuten en nettisaittiakaan. Minua häiritsee kovasti se, että kaikista ruoista ei ole kuvia ja palvelun kökkö ulkoasu.
Kotikokin aktiivikäyttäjät arvostanevat mahdollisuutta kirjautua palveluun myös mobiilisti, ostoslistojen tekoon myös vaaditaan kirjautuminen.
Haku on nopea ja ihan kätevä, löydöksiä esittelevältä sivulta näet reseptin saamat peukut sekä sen valmistukseen kuluvan ajan, joka on toki hyvä ominaisuus. Tätä ei kuitenkaan löydy kaikista ohjeista. 
Perinteisenä ”lisukkeena” palvelu tarjoaa munakellon, eli siis käytännössä iPhonen kellon, joka tuntuu hieman turhalta ja päälle liimatulta ominaisuudelta.
Dansukker: Sekava
Dansukkerin applikaatiossa ensimmäiseksi pistää silmään se, että sitä ei ole todellakaan suunniteltu suomen kielen pitkille sanoille, vaan alun perin ilmeisesti ruotsiksi/tanskaksi. Edes palvelun koko nimi (Dansukker -Ihanat herkut puhelimeesi) ei mahdu iPhonen näytölle.
Mielelläni käyttäisin sovellusta, mutta sen etusivu päivän resepteineen ja nostoineen on sen verran sekava, että en sitä mieluusti tee kovin usein.
Fontti sovelluksessa on hyvin pientä ja resepteissä ei ole minkäänlaisia kappalejakoja lukemista helpottamaan.
Applikaation ostoslista toimii ihan kivasti, resepteissä voit ostoslistan lisäksi antaa oman arviosti reseptille, sydän-merkillä lisätä sen suosikkeihin tai jakaa sen sähköpostilla.
Jostain syystä vanhemmalla iPhonella parhaiksi arvioidut reseptit eivät näy lainkaan.
Valio Reseptit: Hieno hakutoiminto ja toimimaton munakello
Avausikkuna on Valion applikaatiossa todella tylsä: kirjautuminen, sovelluksen esittely ja tuotehaku. Syy miksi Valion sovellusta käytetään eli reseptihaku on taas ihan kiva: voit hakea ruokaa nimellä tai käyttämällä erilaisia hakuehtoja valitsemalla esimerkiksi keittiön, ruokavalion, sesongin, ruokalajin tai raaka-aineen.
Hakutuloksissa ilmoitetaan mukavasti reseptin valmistukseen kuluva aika sekä ruoka-valiot, esimerkiksi laktoositon tai keliaatikolle sopiva.
Resepteissä on mukana selkeä jaottelu sekä ilahduttavasti myös ylimääräisiä vinkkejä ruoan valmistukseen. Jos palveluun kirjautuu sisään, on mahdollistaa alkaa kerätä myös omaa reseptikirjaa ja sitä kautta saada lisättyä reseptien raaka-aineita kauppalistalle.
”Pakollisena” lisänä sovelluksesta löytyy myös munakello, joka on Kotikokkia paremmin tuunattu ja graafisesti kaunis. Munakellon vuoksi tosin on pakko laittaa puhelin äänettömälle, sillä se pitää todella lujaa tikitys-ääntä. Ja sitten ei tokikaan kuule kellon pärinää… Kehnoa palvelumuotoilua.
Eat.fi: Etsi ravintola ja surffaa paikalle
Eat.fin ravintolasovellus on minulla tiiviissä käytössä kun etsimme kävelyretkiin sopivia kahviloita ja niiden aukioloaikoja. Käytän tätä myös inspiraatiomielessä: kierrän kartan avulla ympäri Helsinkiä ja pohdin minne päin suuntaisimme.
Kaikista paikoista ei toki tietoja ole, eivätkä aivan kaikki tiedot pidä paikkaansa, mutta palvelu esittelee kätevästi niin puhelinnumeron, osoitteen ja nettisivujen osoitteen josta tietoja voi vielä tarkentaa. Useimmilla ravintoloilla esimerkiksi pyhien erikoisaikataulut näkyvät hienosti jo heti eat.fin palvelussa.
Kirjautumalla sisään voi antaa ravintoloille pisteitä ruoan laadusta, hinta-laatusuhteesta ja yleisestä kokemuksesta. Arviointien lukemiseen ei toki kirjautumista tarvita. Sisään kirjautuneena voit laittaa ravintoloita myös omalle muistilistalleen.
Paikkoja voi hakea joko kartalta tai listasta ja myös vain niitä ravintoloita jotka ovat juuri hakuhetkelläsi auki. Voit etsiä syömispaikkaa myös arviointipisteiden tai ruokatarjoilun perusteella. Listaus näyttää hienosti paikat pisteiden paremmuusjärjestyksessä sekä näyttää myös kuinka pitkä matka lokaatiostasi on kyseiseen kohteeseen.
Foodie.fm: Ruoan Facebook? No ei minulle
SOK:n Foodie.fm sovellus saa minulta heti alkuun miinuspisteitä huonosta nimestään. Olen käyttänyt sovellusta inspiraation etsimiseen, kun olen ehdotellut mahdollisia viikonlopun ruokia miehelleni.
Vasta nyt noin vuoden käytön jälkeen olen saanut ”opetettua” sovelluksen täysin omaan makuuni: kätevintä sovelluksessa onkin se, että reseptiehdotuksia saa peukutettua ja voi myös antaa miinuspeukkuja, joten nyt se tarjoaa minulle vain ruokia jotka sopivat profiiliini. Reseptejä on runsaasti, 8 500 kappaletta, joten eipä ihme että tämä projekti on vienyt aikaa. 
Sovelluksessa voi tehdä myös ruokalistaa sekä etsiä lähintä Alepaa tai S-Marketia. Sen tärkein ja näkyvin osa on kuitenkin ihmisten resepteistä antamat kommentit ja tämän olisi ilmeisesti tarkoitus olla jonkinlainen yhteisö. Valitettavasti ei nappaa ainakaan minulle, sillä miksi haluaisin hengailla täysin ventovieraiden ihmisten kanssa joihin sen saa mitään muuta kontaktia reseptistä tykkäämisen lisäksi?
Palvelu on laseerattu hiljattain myös Isossa-Britanniassa.
Viiniopas: Laajenna viinimakuasi
Sovelluksen viivakoodinlukija on hauska, kokeile tätä vaikka Alkossa: laita koodilukija viinipullon koodin eteen ja saat hetken kuluttua viinin arvion kännykkäsi näytölle.
Haku toki kaipaisi seurakseen vielä Alkon tietoja siitä missä kaupoissa viiniä on tällä hetkellä myynnissä, mutta toisaalta se on taas helppo etsiä Alkon nettisivuilta.
Haussa voi hakea juomia helposti arviointipisteiden, hinnan, maan, laadun tai rypäleen perusteella. Kun jättää maavalinnan avoimeksi, tuleekin maisteltua enemmän muiden maiden viinejä joihin on tottunut.
Palvelu pitää sisällään niin Alkon numeroinnin kuin valko-, puna- ja kuohuviinien ohella myös saket, portviinit, madeirat sekä hedelmäviinit.
Sovelluksessa on myös helppoa lisätä ilman kirjautumista viinejä omiin suosikkeihin. 
Oppaassa on yli 2 500 eri viinin arviot, joka kattaa lähes kaikki Alkon, Finnairin ja Viking Linen viinit. Arvinoinnit perustuvat Pekka Suorsan Viiniopas 2011 -kirjaan, mutta sinne päivitetään jatkuvasti uutuuksia. 

Tätä sovellutusta voi suositella kaikille joita kiinnostaa yhtään viinit itseopiskeluun sekä uusien viiniyllätysten löytämiseen.
Kariniemen kyökki: Kanafriikeille
Kyökki-sovelluksessa kanareseptit on jaoteltu selkeisiin kategorioihin: arkeen, herkutteluun, ajan kanssa, pieneen nälkään ja grilliin. Reseptejä on tosin vain 50 kappaletta, joten ne on melko nopeasti koluttu läpi.
Reseptejä on vaikeaa lukea, sillä minkäänlaisia kappalevaihtoja ei ole käytetty. Ohjeiden yhteydessä olevat Ostoslista ja resepti-painikkeet ovat melkoisen turhia, ne kun vain rullaavat sinut joko ohjeen tai raaka-ainelistan ääreen.
Sovelluksessa on helppoa asettaa resepti suosikkeihin eikä mikään vaadi kirjautumista.
Itse pidän outona ja jotenkin hassuna Vastuullisuus-painiketta, jonka takaa löytyvät yrityksen arvot kuvana ja linkki Kariniemen kotisivuille: miksi näitä tietoja ei ole voitu sisällyttää sovellukseen jos ne ovat kerran niin tärkeitä?
Barilla: Pastan hehkutusta
Sovelluksen reseptit on jaoteltu huumorintajuisesti: Lihaa ja riistaa, lapsellisen hyvää, täysjyvä, seisovaan pöytään ja pikkunälkään, gourmet, italialaisia klassikoita, linturuokia, nopeaa ja helppoa, kasvisruokia sekä kalaa ja äyriäisiä.
Itse ohjeesta on helppoa klikkailla yksittäisiä ruoka-aineita suoraan ostoslistalle jonne ne tallentuvat ilman kirjautumista.
Käyttäjäkokemusta on yritetty helpottaa mahdollistamalla uuden reseptin saaminen näytölle puhelinta ravistamalla. Ehkä se olen vain minä, mutta puhelimen ravistelu tuntuu hieman hullulta jos kerran voi sinne sormen liikutuksellakin siirtyä.
Reseptejä on helppoa lisätä omiin suosikkeihin sekä lähettää sähköpostilla eteenpäin.
Myös tämä sovellus tarjoaa ajastinkellon, jossa onkin järkeä: niin eri kellonajat sopivat niin eri pastalaaduille.
Muita:
K-Citymarketin sovelluksen olisin halunnut ladata, mutta se ei toimi vanhemmassa iPhonen mallissani. HS.fin Ruoka on maksullinen (0,79 €) joten se ei ole siksi tässä mukana.
Olenko missannut jonkun ilmaisen suomalaisen ruokasovelluksen täysin jonka pitäisi olla mielestäsi tässä mukana? Laita kommenttia!
Ja sokerina pohjalla yksi ulkomaalainen sovellus…
Epicurious: Inspiraatiota ja kaikki maailman reseptit
Epicuriousin sovellus on minulle tärkein kun haluan fiilistellä, etsiä inspiraatiota tai hakea juuri tiettyyn ajankohtaan (muun muassa grillaus, erilaiset juhlapyhät, jälkiruoat tms.). Olen myös suuri drinkkien ystävä ja on ilahduttavaa kuinka paljon niitä löytyy palvelusta.
Palvelussa voi tehdä myös ostoslistoja, klikkailla omat suosikkireseptit talteen ja etsiä helposti reseptejä pääraaka-aineen, juhlapyhän, dieetin tai ruoan alkuperämaan perusteella. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voisit pitää myös näistä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...