12. joulukuuta 2011

Pähkinä-suklaafudge

Tein tätä pähkinä-suklaaherkkua lauantai-illan fiilistelyyn. Itse en ole suuren suuri pähkinöiden ystävä yhdistettynä suklaaseen, mutta aviomieheni tuota miksausta pitää suurenmoisena.
Koska en välitä valkosuklaasta, jätin sen tuosta reseptistä täysin pois. Pähkinöiksi voi valita mitä vain suosikkipähkinöitä, itse noukin kaupasta alennuksessa olleita pistaasipähkinöitä. Vinkiksi, että jos käytät suolattomia pähkinöitä, ripottele todellakin valmiin fudgen päälle suolaa makua tasoittamaan.
Tee näitä fudgepaloja vaikka pieniksi joululahjoiksi, näyttävät upeilta sellofaaniin kääräistynä. Ovat myös sen verran ”tuhtia” kamaa, että muutama palanen per ihminen riittää. Tuhdilla tarkoitan nyt supermakeutta: kuvittele jos tavalliseen maitosuklaaseen olisi laitettu vielä kermaa ja sokeria roppakaupalla lisää, on lopputulos melko kuvailemani kaltainen.


Oma vuokani oli hieman liian iso, mutta toisaalta paloista tuli ihanan ohuita.
Fudgen ohje on alun perin Kotivinkin Joululehdestä. Makuturisti olikin ehtinyt jo reseptiä kokeilla puolittaen annoksen. 
Pähkinä-suklaafudge
n. 30-40 palaa

  • 4 ½ dl sokeria
  • 2 ½ dl kuohukermaa
  • 100 g suklaata
  • 50 g voita
  • ½ dl siirappia
  • (50 g valkosuklaata)
  • 1 dl cashewpähkinöitä (kuvassa pistaaseja)
  • rypsiöljyä vuoan voiteluun
  • (sormisuolaa)
1.     Mittaa sokeri, kerma, paloiteltu tumma suklaa, voi ja siirappi paksupohjaiseen kattilaan. Sekoita ja kuumenna.
2.     Kuumenna kunnes seos kiehuu ja sokeri alkaa sulaa. Nosta lämpötilaa ja keitä noin seitsemän minuuttia.
3.     Tee kuulakoe, eli tiputa tippa seosta vesilasiin, jossa on kylmää vettä. Jos tippa jähmettyy muotoiltavaksi, on seos valmista. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
4.     Sekoita kädenlämpöinen massa vaaleammaksi sähkövatkaimella. Lisää tässä vaiheessa rouhittu valkosuklaa jos haluat sitä käyttää.
5.     Voitele rypsiöljyllä vuoka, noin 20 cm X 20 cm. Kaada seos vuokaan.
6.     Rouhi pähkinät ja paahda ne kuumalla ja kuivalla pannulla. Ripottele pähkinät fudgen pinnalle.
7.     Anna jähmettyä jääkaapissa 4-6 tuntia ja leikkaa paloiksi. Ripottele halutessasi hieman sormisuolaa pinnalle.
8.     Fudge säilyy huoneenlämmössä kuivassa paikassa noin viikon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voisit pitää myös näistä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...