6. joulukuuta 2011

Sauli Niinistön Ässä-keksit

Sauli Niinistö, pressikuva: Anton Sucksdorff, suckdorff.com

Sauli Niinistön presidentinvaalikampailun tukipisteissä Cafe Niinistöissä tarjoillaan Ässä-keksejä, jotka ovat ehdokkaan itsensä koemaistamia ja hyväksymiä. Tässä alla on ohje, jolla juuri nuo Salelle mieluisat keksit saa aikaiseksi.

Sain reseptin kampanjaväeltä saamani sähköpostin liitteenä, olen siihen muutaman lisähuomautuksen itse lisännyt, muun muassa muuntanut nuo grammat deseiksi ja laittanut muutaman vinkin miten ässien teko helpottuu.

Itse tein omasta lapsuudestanikin tuttuja keksejä nyt ensimmäistä kertaa elämässäni, ja kokemus oli vallan hupaisa. Kekseistä tuli varsinaisia jättiläisiä, joten ehkä oikeampi määre on että tee pötkylöistä kynänpaksuisia, äläkä yritä tunkea pellille juuri kymmentä keksiä enempää.

Meillä näitä nautitaan itsenäisyyspäivänä kahvin kera Linnan juhlien pauhatessa taustalla kohottaen glögimalja hienolle presidenttiehdokkaallemme.Ässäkeksi

Noin 60 kappaletta

Ässät:

  • 125 g voita
  • 275 g tai 3 ¼ dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 400 g tai reilut 6 dl vehnäjauhoja

Sokeri-kaneliseos:

  • 1 dl sokeria
  • 2 tl kanelia

Pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan kunnes seos on hieman vaalentunut ja kuohkea. Tämän jälkeen lisätään kananmunat yksitellen, vatkaten. Vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaneli sekoitetaan ensin keskenään ja lisätään voi-sokeri-munaseokseen. Annetaan taikinan vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.

Taikinasta muodostetaan sormen paksuisia tankoja (vajaa 15 cm), jotka kieritellään laakealla lautasella olevassa sokeri-kaneliseoksessa, muodostetaan ässiksi ja paistetaan 175 asteessa 10 minuuttia.

Useissa ohjeissa neuvotaan tekemään ”pötkylöistä” seitsemän tai kymmenen sentin pituisia, näin kekseistä toki tulee vastaavasti pienempiä, mutta niitä on myös helpompi käsitellä. Annoksesta 15 sentin mittaa käyttäen 
tulee noin 60 ässää käsialasta riippuen. Tuolloin ässien ”pötkylöiden” tulee olla kynänohuita.

Jauhoina on käytetty Anni-Helena kakkujauhoja. Jauhojen määrää on normaaliresepteistä kokeilujen kautta hiukan lisätty, jotta taikina on helpommin muotoiltavaa. Pidä ylimääräinen taikina kuitenkin jääkaapissa, sillä lämmetessään taikina alkaa tarttua sormiin.

Ässät säilyvät hyvinä kuivassa paikassa viikkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voisit pitää myös näistä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...